Trideset posto svjetskog stanovništva umire zbog nekog oblika bolesti krvožilnog sustava

U našem laboratoriju na Sveučilištu u Delawareu bavimo se istraživanjem toga kako pojedini nutrijenti utječu na zdravlje krvožilnog sustava. Ponajviše istražujemo utjecaj natrija iz kuhinjske soli i kalija na funkciju krvnih žila u studijama u kojima ispitanicima dajemo dijetu s raznom količinom soli i kalija.

Image for post
Opis tehnike “brachial artery flow-mediated dilation” kojom određujemo funkciju krvnih žila promatranjem promjene dijametra nadlaktične arterije s krvotokom.

Krvne žile trebaju biti dovoljno elastične da propagiraju puls iz srca do periferije. Smanjenje funkcije krvnih žila je netradicionalni rizični čimbenik za bolesti srca i krvnih žila te prvi korak k aterosklerozi. Kada krvne žile gube na elastičnosti, puls se širi arterijama brže te se reflektira ranije od periferije i brže vraća do srca dok je srce još u sistoli. Taj brzi povratak značajno povećava rad srca koje također ne dobiva optimalan krvotok za vrijeme dijastole kada bi se puls trebao vratiti. To nije toliko značajan problem u mladih osoba jer srce može izdržati veći rad, međutim smanjenje funkcije krvnih žila dovodi do značajno većeg rizika od bolesti srca i krvnih žila u starijoj dobi.

Osobe možemo svrstati u dvije kategorije obzirom kako krvni tlak reagira na unos kuhinjske soli: osjetljive osobe (salt-sensitive) i otporne osobe (salt-resistant). Većina mladih i odraslih su otporni na sol što se mijenja tokom starenja tako da je većina starijih osoba osjetljiva na sol. Da li je osoba osjetljiva ili otporna na sol je lako odrediti ako im damo dijetu s visokim i niskim udjelom soli te mjerimo krvni tlak. Znamo da sol povišava krvni tlak i smanjuje funkciju krvnih žila u osoba koje su osjetljive na sol² te da i mala redukcija unosa soli doprinosi sniženju krvnog tlaka i poboljšanju funkcije krvnih žila sto smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava¹. Međutim, istraživanja u našem laboratoriju pokazuju da u osoba koje su otporne na sol, visoki unos soli smanjuje funkciju krvnih žila iako povišeni tlak nije prisutan.² Također smo pokazali da je smanjenje funkcije krvnih žila više izraženo u muškaraca nego žena³, što najviše pripisujemo zaštitnoj funkciji estrogena u žena koje još nisu ušle u menopauzu.

Image for post
Tehnika mikrodijalize kojom određujemo koliko se protok krvi u mikrocirkulaciji podlaktice mijenja tokom perfuzije različitih substanci. Postupak započinje stavljanjem tankih vlakna s polupropusnom membranom pod kožu i na to grijače kojima reguliramo temperaturu kože te lasere koji mjere protok crvenih krvnih stanica. Perfuzija se sastoji od raznih antioksidansa te substanci koje potiču vazokonstrikciju i vazodilataciju. Promjene u mikrocirkulaciji podlaktice su usporedive s koronarnom cirkulacijom.

Rezultati istraživanja o utjecaju soli na krvne žile u osoba otpornih na sol su nas ponukali na pitanje da li pojedini nutrijenti mogu pružiti zaštitu od tih negativnih utjecaja soli na krvne žile. Literatura je sugerirala kalij kao potencijalan kandidat. Trenutno provodimo studiju u kojoj ispitanicima dajemo dijete koje konzumiraju po 7 dana i sedmi dan svake dijete dolaze u laboratorij na testiranje. Tri dijete su s 1) niskim udjelom soli i kalija, 2) visokim udjelom soli i niskim udjelom kalija, te 3) visokim udjelom soli i kalija. Preliminarni rezultati pokazuju da dijeta s visokim udjelom soli i niskim udjelom kalija smanjuje funkciju krvnih žila u usporedbi s dijetom s niskim udjelom soli i kalija, kao što rezultati naših prijašnjih studija pokazuju. Međutim, također vidimo da dijeta s visokim udjelom soli i kalija poboljšava funkciju krvnih žila u usporedbi s dijetom s visokim unosom soli i niskim unosom kalija do nivoa koji je usporediv s funkcijom krvnih žila na dijeti s niskim unosom soli i kalija. Ti rezultati predlažu da bikalij mogao biti nutrijent čiji bi unos mogao biti naglašavan u budućnosti.

Image for post
Tim s kojim surađujem na sveučilištu u Delawareu.

Dok ne završimo studiju i službeno objavimo rezultate ostavit ću vas s najboljim (i vjerojatno najdosadnijim) savjetom koji možete čuti o pravilnoj prehrani: pokušajte smanjiti unos soli te jedite što više voća i povrća za veći unos kalija i ostalih vitamina i minerala.

Katarina Smiljanec
University of Delaware
https://sites.udel.edu/kaap/lennon-lab/lennon-team/
[email protected]

Reference

1. Benjamin et al. Heart Disease and Stroke Statistics-2019 Update: A Report From the American Heart Association. Circulation. 2019 Mar 5;139(10):e56-e528.

2. Lennon-Edwards S, Ramick MG, Matthews EL, Brian MS, Farquhar WB, Edwards DG. Salt loading has a more deleterious effect on flow-mediated dilation in salt-resistant men than women. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Sep;24(9):990–5.

3. Matthews EL, Brian MS, Ramick MG, Lennon-Edwards S, Edwards DG, Farquhar WB. High dietary sodium reduces brachial artery flow-mediated dilation in humans with salt-sensitive and salt-resistant blood pressure. J Appl Physiol (1985). 2015 Jun 15;118(12):1510–5.

Tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *