• Hrvatski
  • English

Mapa hrvatskih znanstvenika u svijetu

Što je 'Mapa hrvatskih znanstvenika'?

 

‘Mapa hrvatskih znanstvenika’ jedinstvena je platforma i databaza hrvatskih istraživača u akademiji i industriji koji se trenutno nalaze izvan Hrvatske. 

Svatko tko smatra da radi u znanosti može se registrirati, upisati svoje podatke i time stvoriti profil koji će biti vidljiv na mapi te biti pretražljiv prema nekoliko kriterija. Samo oni koji su registrirani mogu pretraživati druge istraživače, dok neregistrirani korisnici mogu vidjeti samo meta-podatke o institucijama i državama gdje se nalaze naši istraživači. 

Ukoliko ste student preddiplomskog ili diplomskog studija možete se registrirati i pretraživati mapu, ali postati ćete vidljivi tek kada/ako postanete doktorski studenti.

 

Zašto?

 

Hrvatska znanstvena zajednica nije dovoljno povezana, ni u Hrvatskoj, a još manje u inozemstvu, što dovodi do mnogih propuštenih prilika na profesionalnoj i osobnoj razini.

 

Nedostatak baze podataka i platforme sa pregledom hrvatskih istraživači u različitim znanstvenim i geografskim područjima, utječe i na prilike za suradnju,  nove projekte, dijeljenje znanja, interdisciplinarnost, kao i karijerne prilike, koje su ključni su aspekti znanstvenog napretka i inovacija.

 

Slične inicijative su postojale u Hrvatskoj, kao na primjer “Tko je tko u Hrvatskoj znanosti” koja je ugašena te “CROSBI” koji se fokusira samo na istraživače u znanstvenom zvanju na Hrvatskim institucijama. Ipak, obje su ograničenog fokusa,  te su u potpunosti izostavile  hrvatske znanstvenike i istraživače u inozemstvu.

U isto vrijeme, Srbija i Slovenija su pokrenule vlastite web stranice i time mapirale veliki broj svojih istraživača u svijetu.

 

Stoga vjerujemo da ova inicijativa može pružiti nove prilike za hrvatsku znanost, ne samo stvarajući pregled hrvatskih istraživača u svijetu nego i biti kamen temeljac za sljedeće korake potpore njima.

 
 
 

Postanite dio Mape!

 

Ukoliko ste istraživač, upišite se, dodajte još jednu vrijednu informaciju na ovu mapu, i pretražite ostale!

 
Hrvatski istraživači u Hrvatskoj se mogu također upisati, samo ćemo biti malo zgužvani na mapi. Ali nema veze 😀 Bitno da nas ima!
 
Projekt mapiranja hrvaskih znanstvenika u UK-u

Prvi pilot projekt za testiranje mape je mapiranje hrvatskih znanstvenika u UK-u, koje je djelomično financiralo Veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatkoj putem Impact Fund natječaja 2023.

Tko stoji iza Mape?

Udruga Penkala osmislila je, pokrenula je i vodi izvedbu projekta. Pogledaj čime se sve ostalo bave te im se javi za sva pitanja na info@udruga-penkala.hr ili maps.znanstvenika@udruga-penkala.hr.

Visoko Učilište Algebra stoji iza izrade ove platforme! Veliko im hvala na
tome!

Prvi koji su prepoznali važnost Mape hrvatskih znanstvenika je Veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj, koje nas je potpomoglo da mapiramo hrvatske znanstvenike u UK-u Impact fund natječajem 2023. godine.


Česta pitanja

Kada i zašto bi koristio Mapu?

Neki od primjera korištenja mape su:

  • Profesor s određene institucije razmišlja o prijavi projekta, ali je jedan od kriterija suradnja sa sveučilištima u drugim državama. Na Mapi može pretražiti hrvatske istraživače koji se bave određenim područjem i rade u relevantnim državama.
  • Istraživač koji već niz godina radi van Hrvatske volio bi pomoći i pokrenuti suradnje s istraživačima u Hrvatskoj, ali više nije upoznat sa situacijom ondje jer je tijekom vremena izgubio kontakt s institucijama i zajednicom. Koristeći Mapu može pretražiti istraživače u Hrvatskoj koji rade u određenom području znanosti i direktno ih kontaktirati s upitom za potencijalne suradnje.
  • Student razmišlja o doktoratu na pojedinoj instituciji, ali zanimaju ju konkretne informacije i savjeti o kvaliteti obrazovanja, kvaliteti istraživanja, životnim uvjetima itd. Na Mapi može pronaći druge doktorande ili starije istraživače koji rade ili su radili na toj instituciji, kontaktirati ih i tražiti savjete.
  • Student razmišlja o  karijeri u znanosti nakon fakulteta. Razmišlja o prijavi na doktorat, ali ne zna što to točno znači raditi doktorat u njegovom području interesa. Na Mapi može pretražiti istraživače koji rade doktorat iz njegovog područja studija, kontaktirati ih i pitati za savjet ili pomoć.  Ostvaruje se i mogućnost za razmjenu ili praksu u laboratoriju kako bi osoba direktno iskusila i lakše odlučila o sljedećem koraku nakon fakulteta.

Tko sve može biti upisan?

Mapa hrvatskih znanstvenika je zamišljena kao baza podataka svih osoba koje se bave znanošću i istraživanjem bilo u akademiji ili industriji, bilo u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Osobe koje se bave znanošću smatramo osobe koje su trenutno na doktoratu ili već završile doktorat i nastavile raditi u znanosti. Iznimno oni koji se bave istraživanjem u industriji također mogu upisati svoje profile.

Kako se upisati?

Ukoliko želite dodati sebe na mapu, morate stvoriti svoj profil koji će sadržavati osnovne informacije o vama poput institucije, područja rada, web stranica, prilika za kontakt itd.

Nakon upisivanja podataka dobiti ćete povratni mail koji morate odobriti.

Osim toga vaš profil mora biti odobren, ili automatski ili od strane administratora. Profil će biti automatski odobren  ukoliko ste koristili potvrđenu institucijsku email adresu ili ste prilikom registracije povezali svoj profil sa svojim ORCID profilom. Ukoliko niti jedno od toga nije napravljeno, administratori moraju odobriti vaš profil ručno.

Nakon što je vaš profil verificiran biti ćete vidljivi na mapi, kao i pretražljivi u bazi, te ćete i sami moći pretraživati ostale znanstvenike.

Kako pretraživati znanstvenike?

Da bi ste imali pristup znanstvenicima sa svim dostupnim informacijama, morate i sami biti prijavljeni kao istraživač. Ukoliko to niste moguće je vidjeti samo grupirane meta podatke o institucijama i broju znanstvenika. Ako biste željeli imati pristup svim podacima, a niste istraživač molimo da nam se javite na mapa.znanstvenika@udruga-penkala.hr.

Kako ažurirati svoje podatke?

Svoje podatke možete lako ažurirati jednostavnom prijavom u svoj profil i promjenom podataka. Ukoliko ste prilikom upisivanja podataka prethodni put upisali do kada bi trenutna pozicija trebala biti aktivna, po isteku tog datuma dobiti ćete email podsjetnik da ažurirate svoje podatke.

Ukoliko ste prestali biti istraživač i ne želite više biti prikazani na mapi, moguće je obrisati svoj profil tako da se ulogirate u svoj profil i odaberete brisanje profila.