• Hrvatski
  • English

Sadržaj 2021

Raspored Mutimira

Znanstvena predavanja

Domina Delač – Doktorandica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu utjecaja požara na kvalitetu tla i vode, te ublažavanja posljedica požara

Požari u ekosustavu
Požari su prirodna pojava u ekosustavu, međutim posljednjih desetljeća pojavljuju se sve češće i većeg intenziteta, te predstavljaju prirodnu katastrofu posebno za ugroženo mediteransko područje u Hrvatskoj. Požari uzrokuju promjene u fizikalnim i kemijskim karakteristikama tla i vode, te vode do promjena u hidrološkim i geomorfološkim karakteristikama zahvaćenog područja. Razumijevanje promjena u ekosustavu pod utjecajem požara, te njihov utjecaj na kvalitetu tla i vode važni su za održivost ekosustav u uvjetima sve većih klimatskih promjena.

Petra Vizjak – Doktorandica na Biomedicinskom centru u Münchenu (LMU)

Utjecaj istraživačkih laboratorija na okoliš
Ovim predavanjem zelim podici svijest o negativnim utjecajima koje istrazivacki laboratorij ima na okolis. Koristi se puno jednokratne plastike, puno elektricne energije za hladenje, skladistenje i uredaje te puno otpadnih otapala. Iznijeti cu primjere gdje je moguce smanjiti utjecaj na okolis bez smanjenja kvalitete rada u laboratoriju, zajedno s prednostima i izazovima takvog pristupa.

Filip Novkoski – Doktorand sam na Université de Paris gdje se bavi valovima na vodi i nelinearnim pojavama

Up is down – levitacija i plutanje
Mogu li brodovi ploviti na dnu lebdećeg mora? Odgovor je da, uz par detalja. Saznajte kako smo uspjeli levitirati tekućine i otkrili da predmeti mogu plutati na njihovim donjim površinama, ali i tonuti prema gore te zašto su teorija i eksperiment nerazdvojni.

Akademska predavanja

Darko Crnolatac – Asistent u knjižnici Goethe-Instituta Kroatien

Znanstvene komunikacijske vještine
Na radionici ćemo se baviti osnovama pitcha, a i svakog dobrog govora. Polaznici će imati priliku s voditeljem radionice prokomentirati vlastiti pitch i poteškoće na koje nailaze u javnom nastupu.

Sanjin Marion – Fizičar u području nanotehnologije; aktivan u radu i razvoju nevladinih udruga; coach i konzultant

Leadership u znanosti
Većina problema s kojima se susrećemo u znanosti zahtijevaju timski rad i suradnje. Usprkos tome, znanstvenici su fokusirani prvenstveno na razvoj svojih tehničkih vještina, bez sustavnog osobnog razvoja svjesnosti i kontrole našeg utjecaja na okolinu. Obrazložit ću zašto su vještine vođenja bitne za bolju znanost te otvoriti temu kako započeti putovanje osobnog razvoja koje će nas pripremiti za bolji timski rad te upravljanje projektima i grupama.

Matija Matoković – Doktorand na Sveučilištu Cambridge

Prilike i mogućnosti EU-a za hrvatsku znanost
Matija će se osvrnuti na teme i politike koje oblikuju smjer razvoja znanosti, istraživanja i inovacija u Europskoj uniji u narednih nekoliko godina, s osvrtom na prilike za Hrvatsku. Poseban naglasak bit će na teme vezane za zelenu tranziciju industrije i ciljeve održivosti u razvoju programa za potporu znanosti i istraživanju.

Okrugli stol

Rani karijerni stadij u znanosti i industriji

Pričat ćemo o sličnostima i razlikama započinjanja karijere na jedan i drugi način, o tome koje kompetitivne prednosti stvara iskustvo u jednom ili drugom okruženju i koliko su česti i uspješni prijelazi iz znanosti u industriju i obrnuto.
Voditelj: Deni Nurkić
Gosti okruglog stola :

  • Gordan Kreković – Visage Technologies; direktor kompanije 
  • Dario Lečić – HRZZ; praćenje provedbe projekata i doktorskih studenata
  • Dragutin Oreški – CIAL
  • Andrija Štajduhar – MEF Zagreb; postdoktorand

Nekoliko statistika o sudionicima!