• Hrvatski
  • English

Suradnja među udrugama

U Hrvatskoj postoji mnogo znanstvenih i studentskih udruga koje djeluju sa sličnim ciljevima kao i Penkala, kako u pojedinim granama znanosti (npr. biologija, tehničke znanosti, medicina itd) tako i vrstama aktivnosti (npr. godišnje aktivnosti kroz predavanja, radionice, organiziranje simpozija, skupova ili pak ljetnim kampovima za učenike). Trenutno ne postoji dobra komunikacija i suradnja među nama.

Smatramo da međusobnim povezivanjem udruga zajedno možemo postići više: povezati ljude, proširiti priče, prenijeti znanja, pokrenuti suradnje i projekte za jaču znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. 

Voljeli bismo stvoriti hub znanstvenih vijesti, koji smo nazvali „Znanstvena spajalica“ kao mjesto gdje sve udruge (i pojedinci) mogu podijeliti vjesti (radionice, seminare, predavanja, ljetne skole, prilike za doktorate itd) koje bi mogle biti korisne svima zainteresiranima za neku vrstu znanosti.

Otvoreni smo za razne vrste suradnji. Neke od ideja su:  

  • Kroz podcaste promovirati rad znanstvenih udruga i razne događaje organizane od strane istih (radionice, predavanja, simpozije, ljetne škole itd) za bolje međusobno upoznavanje
  • Na „Naše znanstvenice i znanstvenici“ podcaste uključiti (bivše) članove drugih udruga i podjeliti njihova istraživanja, ali i životne i akademske priče
  • Na Penkalinom blogu cilj je pružiti pregled raznih istraživanja kojima se bave naši ljudi, posebno za mlađe studente kako bi ih se motiviralo ostati u znanosti , pa smo time otvoreni za postove članova drugih udruga o njihovim istraživanjima, ili jednostavno prenošenje postova na mrežama Znanstvene spajalice (facebook, mailing lista, instagram, twitter, linkedin itd) 
  • U suradnji sa znanstvenim udrugama organizirati na redovnoj bazi (npr. mjesečnoj) online predavanja naših mladih znanstvenika (phd studenata, postdokova, ali i studenata) kroz koje bi  u opuštenoj atmosferi imali priliku predstaviti svoja istraživanja i projekte, a nakon kojih bi se održavala  online druženja.
  • Na stranicama Penkale napraviti pregled udruga „partnera“ i njihovih aktivnosti kao neku bazu međusobnih kontakata
  • Otvoreni smo i za druge razne aktivnosti i prijedloge 😊

Ukoliko ste udruga i imate ideju kako se udružiti, pišite na info@udruga-penkala.hr