• Hrvatski
  • English

Udruga Penkala

U par riječi ...

Penkala, neprofitna organizacija osnovana 2017. godine, okuplja mlade istraživače, znanstvenike i tehnologe kako iz akademskih krugova tako i iz industrije, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. Proizišla je iz zajedničke inicijative 20 prijatelja željnih povezivanja i jačanja hrvatske znanstvene zajednice. 

Ono što je započelo kao neformalna okupljanja procvjetalo je u Mutimir – danas najveću godišnju interdisciplinarnu znanstvenu konferenciju u Hrvatskoj, koja okuplja mlade znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva, kako iz akademskih krugova tako i iz industrije.

Iz toga je Penkala narasla u udrugu posvećenu zagovaranju promocije znanosti, širenju znanstvenih spoznaja, zagovaranju odluka utemeljenih na dokazima i osnaživanju istraživačke zajednice u Hrvatskoj. Danas, Penkala ima višestruke ciljeve usmjerene na dvije glavne populacije:

Znanstvenu i istraživačku zajednicu u Hrvatskoj kao i inozemstvu, s posebnim naglaskom na mlade istraživače

Kroz niz aktivnosti, Penkala potiče povezivanje istraživača iz različitih disciplina i razina iskustva, potičući ne samo nova prijateljstva već i suradnje i ideje za buduće projekte i inicijative. Središnji dio našeg etosa je olakšavanje međunarodnog umrežavanja, pružajući mogućnosti onima koji su napustili Hrvatsku da održe veze sa onima u Hrvatskoj,  olakšavajući tako potencijalne povratke. Nadalje, kroz različite okrugle stolove, radionice, rasprave i predavanja, nastojimo educirati istraživače kako u mekim vještinama, tako i u vještinama relevantnim za istraživanje, te dijeliti iskustva i znanje o zajedničkim izazovima s kojima se susreću.

Opću populaciju, ponovno s posebnim naglaskom na mladu populaciju

Kroz naše zajedničke napore, putem blogova, podcasta i javnih događanja, težimo ne samo osvijetliti iznimna postignuća unutar znanstvene zajednice Hrvatske, već i zagovarati integraciju znanstvenih spoznaja u donošenje odluka, čime potičemo društvo vođeno informiranim donošenjem odluka i rješenjima utemeljenima na dokazima.  Nadalje, Penkala služi kao platforma za osnaživanje sljedeće generacije znanstvenika i istraživača, nudeći nezamjenjiva iskustva i mentorske prilike.

U par vizuala ...

Što sve radimo

Saznaj više